UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Myotis emarginatus

Denumire ştiinţifică: Myotis emarginatus.
Denumire populară: Liliac caramiziu/liliacul cu urechi răscroite/liliacul cu spini.
Încadrare taxonomică: Ordinul Chiroptera, Familia Vespertilionidae.
Cod Natura 2000: 1321.
Habitat: Izvoarele Carașului, Cheile Carașului.
Descriere şi identificare: Liliac de mărime medie cu pavilionul urechii prevăzut cu creste distincte pe marginea externă și 6-7 pliuri transversale. Blana fină, lânoasă, ondulată şi înâlcită are culoarea generală ruginie pe spate şi gălbuie-cenuşie ventral. Perii de pe spate au trei culori: cenuşiu la bază, galben-pai la mijloc şi ruginie-brună spre roşu la vârf. Lungimea este de 41-53 mm, anvergura aripilor de 220-240 mm iar greutatea de 7-15 g.
Ecologie şi comportament: Habitatul de vară și iarnă sunt peşterile și avenele. Se hrăneşte cu paianjeni, muşte și mai rar cu fluturi nocturni deasupra tufărişurilor, lăstărişurilor, în păşuni şi fâneţe, uneori deasupra apei în zonele montane puţin înalte și zona carstică. Poate captura prada de pe crengi sau de pe jos. Femelele se pot împerechea din primul an de viaţă, dar nu este dovedită naşterea puilor. Împerecherea are loc toamna şi spre deosebire de alte specii de chiroptere europene, nu au loc împerecheri în perioada de iarnă.
Starea de conservare: Defavorabilă.
Utilizare umană: Specia nu are utilizare. Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile/pădurile) este degradat prin obturarea intrărilor, exploatarea silvică, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.
Recomandări: Reconstrucția ecologică a cavităților, protejarea acestora cu grilaje, reducerea semnificativă a exploatării forestiere, menținerea apelor curate, evitarea folosirii insecticidelor și pesticidelor, evitarea deranjării coloniilor și exemplarelor izolate din peșteri, păstrarea culoarelor de zbor formate din lizere și aliniamente de arbori pe limite de proprietate, păstrarea arborilor bătrâni, uscați.

inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de