UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Myotis blythii

Denumire ştiinţifică: Myotis blythii.
Denumire populară: Liliac comun mic, liliac mic cu urechi de şoarece.
Încadrare taxonomică: Ordinul Chiroptera, Familia Vespertilionidae.
Cod Natura 2000: 1307 ..
Habitat: Izvoarele Carașului, Cheile Carașului,Buhui.
Descriere şi identificare: Specie de talie mai mică are lungimea urechii sub 26mm, cu marginea externă dreaptă şi prevăzută cu 5-6 pliuri transversale. Majoritatea exemplarelor au o pată albicioasă, ştearsă, pe frunte. Blana este scurtă, cu baza perilor de culoare cenuşiu-închis, culoarea dorsală este cenuşiu cu tentă brunie puternică iar culoarea pe partea ventrală este alb-cenuşiu. Coada mai lungă decât trunchiul. Lungime este de 62-70 mm, anvergura aripilor de 350-400 mm iar greutatea de 15-28 g.
Ecologie şi comportament: Adăposturile principale şi permanente sunt peşterile iar habitatul de hrănire, crângurile, păşunile şi fâneţele. Coloniile de iarnă sunt compacte, folosind termoreglarea colectivă. Coloniile active pot fi și sunt mixte cu Myotis myotis. Limitele de toleranţă a temperaturilor în adaposturi sunt de 6-12°C şi cu umiditate relativă mare. Arealul poate fi de până la 600 km.
Starea de conservare: Defavorabilă.
Utilizare umană: Specia nu are utilizare. Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile) este degradat prin obturarea intrărilor, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.
Recomandări: Reconstrucția ecologică a cavităților, protejarea acestora cu grilaje, reducerea semnificativă a exploatării forestiere, menținerea apelor curate, evitarea folosirii insecticidelor și pesticidelor, evitarea deranjării coloniilor și exemplarelor izolate din peșteri, păstrarea culoarelor de zbor formate din lizere, fâşii aluviale și aliniamente de arbori pe limite de proprietate.

inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de