UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Canis lupus
Morfologie. Lupul (Canis lupus lupus) este un mamifer salbatic, robust si suplu, de talie mare. Dimorfismul sexual nu este pronuntat. Lupul este un animal digitigrad, calcand pe pernitele degetelor, care sunt prevazute cu unghii neretractile. Capul similar unui caine de talie mai mare este prevazut cu un bot lung (10 cm), triunghiular ornat cu mustati, lungi si dese. Ochii sunt putin oblici, mai departati in comparatie cu cainele, cu pupila rotunda. Urechile sunt mai mici, in comparatie cu cainele, ascutite si purtate in sus. Caninii sunt foarte bine dezvoltati Gatul este puternic, ornat de un guler in sezonul de iarna. Pieptul este puternic, adanc si suficient de lat. Coada este stufoasa, relativ scurta si groasa.
Picioarele puternice si musculoase sunt acoperite de par scurt. Picioarele anterioare par mai inalte decat cele posterioare.
Hranirea. Animal carnivor in mod nativ, Se comporta atat ca vanator, cat si ca necrofag, avand un rol esential in ecosistem, prin pastrarea echilibrului natural. Lupul consuma aproape orice fel de vietate de la larve, broaste, reptile, pasari si ouale acestora, rozatoare si alte animalute pana la mistret, cerbi si caprioare, oi, vite si chiar ursi. In cautarea hranei, lupii pot parcurge distante foarte lungi, chiar pana la 100 km, intr-o noapte.
Reproducerea
• estrul (perioada de calduri) dureaza 5-7 zile;
• imperecherea are loc in lunile februarie-martie, dupa care masculul ramane alaturi de femela, formand o familie pentru a-si creste puii impreuna;
• gestatia dureaza 62-63 zile (9 saptamani), lupoaica dand nastere, in medie, la 4-6 pui/fatare;
• puii se nasc cu conductul auditiv inchis si orbi, ochii deschizandu-li-se dupa circa 2 saptamani de la fatare. Alaptarea se face timp de 6 saptamani, apoi puii sunt intarcati;
• la varsta de 3 saptamani, puilor le apar dintii de lapte, iar la 15-28 de saptamani, dintii de lapte sunt complet schimbati cu cei permanenti.
inapoi
Vizitatori unici: 87200

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de