UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Lucanus cervus

Ordinul: Coleoptera
Familia: Lucanidae
Genul: Lucanus

CARACTERIZAREA.  Corpul alungit, masiv, negru cu luciu mat, mandibulele si elitrele masculilor brune-castanii. Antenele sunt destul de lungi, maciuca lor fiind formata din 4 articole. Dimorfismul sexual este bine pronuntat la aceasta specie.
Masculul are capul masiv si mandibulele sub forma unor coarne ramificate, foarte mari; culoarea elitrelor este bruna-castanie; lungimea corpului variaza in limita 25-75 mm.
Femela are capul si mandibulele potrivite ca marime, iar culoarea elitrelor este neagra; lungimea corpului - 25-50 mm.

HABITAT. Populeaza padurile batrane cu esente foioase, preferand in special padurile de cvercinee, dar poate fi intalnita si in zonele de silvostepa si stepa. Deseori adultii zboara in gradini si parcuri.
 
BIOLOGIE SI ECOLOGIE. Ciclul reproductiv dureaza 5-6 ani, in functie de factorii climatici. Larva se dezvolta in lemnul putrezit al diferitor esente cu frunze cazatoare (stejar, mesteacan, frasin, etc.), hranindu-se cu acesta. Gandacii tineri apar toamna, insa nu parasesc camera larvara pana in primavara urmatoare. In decursul zilei adultii pot fi observati pe trunchiurile stejarilor si altor arbori hranindu-se cu scurgerile acestora. Zboara in amurg in decursul perioadei mai-iulie.
 
AREAL. Specia este raspandita in Europa, Asia Mijlocie, Crimeea, Caucaz, Africa de Nord.
 
MASURI DE PROTECTIE SI CONSERVARE. Conservarea si protejarea biotopilor caracteristici (padurile batrane de cvercinee); interzicerea colectarii speciei de catre colectionarii amatori; protejarea arborilor batrani din padurile de foioase.
Specia este inclusa in anexele Conventiei de la Berna ca specie rara si amenintata cu disparitia.
inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de