UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Callimorpha quadripunctaria

Fluturii fac parte din ordinul Lepidoptere, si sunt caracterizati de aripile mari, frumos colorate si de trompa uneori foarte lunga, formata din ambele maxile. Cele doua perechi de aripi subtiri sunt sustinute de nervuri si acoperite cu solzi minusculi. Cele din fata sunt, de obicei, mai mari decat cele din spate si le intersecteaza usor. Pe fiecare flanc, aripile conlucreaza si se comporta ca un intreg, in timpul zborului.

Culorile si modelele, cu care aripile sunt acoperite, reprezinta unele dintre cele mai sofisticate semnale vizuale existente in natura. Acestea provin fie din pigmenti proprii, fie din efectele structurilor fizice microscopice din solzi, care fractureaza lumina cazuta pe ele si reflecta inapoi doar o parte din ea, sub forma de culoare. “Marcajele” aripilor indica sexul, conditia fizica si disponibilitatea de imperechere a fluturilor.

Unele specii de fluturi au marcaje ultraviolete, invizibile pentru majoritatea vertebratelor, care ii ajuta sa comunice intre ei, fara a atrage atentia pradatorilor.

Traiesc si calatoresc de-a lungul intregului glob, strabatand distante imense si zburand la mari inaltimi - fluturii albi de varza, de ex., au fost localizati in Alpi, la peste 3600 m.

Fluturii tigru de Jersey pot fi intalniti in timpul caniculei din lunile iulie-august, in insula Rhodos, in asa-numita Vale a Fluturilor. Sunt atrasi aici de mirosul de rasina pe care il emana scoarta arborilor Liquidambra orientalis (specie de platan care creste in Asia Mica). Ei confera un farmec aparte zonei si incanta privirile turistilor. Fiind o zona extrem de calda - se spune ca este locul cel mai insorit din Europa, soarele stralucind 300 de zile dintr-un an - fluturii au nevoie de hidratare. Aceasta functie le este asigurata de raul Pelekanos, aflat in insula, care le tine racoare.

inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de