UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Eudontomyzon mariae

Descriere generala
Chiscarul poate fi usor recunoscut in principal dupa forma ciudata a corpului, asemanandu-se mai degraba cu un sarpe decat cu un peste. Are corpul aproape cilindric, lipsit de inotatoartele perechi, iar gura circulara, lipsita de maxilare, este pravazuta cu 2 lamele foarte ascutite cu care despica pielea altor pesti sugandu-le sangele.  Poate atinge o lungime de maxim 30cm si o greutate de 25g (majoritatea exemplarelor masoara 15-20cm si cantaresc 10-15g).
In Dunare traieste ruda sa apropiata, Eudontomyzon mariae, care creste la dimensiuni mai mari decat chiscarul din apele montane.

Coloratie
Partea dorsala este colorata in gri-albastrui sau gri-brun, partile laterale cenusii-galbui, iar abdomenul galbui.
Localizare
Cunoaste o larga raspandire in majoritatea afluentilor principalelor rauri : Olt, Mures, Crisuri, Somes, Timis, Arges, Dambovita, Siret
Hrana
Duce o viata parazitara, profitand de fiecare peste bolnav intalnit. Folosindu-si gura drept ventuza, se lipeste de corpul pestilor, sugandu-le sangele si celelalte substante nutritive. Daca a apucat sa se fixeze de un peste nu-i mai da drumul pana nu-l omoara, continuand sa se hraneasca inclusiv cu carnea acestuia.
Reproducere
Chiscarul se reproduce in luna august, iar dupa depunerea icrelor, reproducatorii mor
Comportament
Prefera zonele de munte ale raurilor, in apropierea izvoarelor acestora, urcand primavara alaturi de pastravi la depunere Sta mai mult ascuns in malul sau pietrisul de pe fundul apei, iesind doar pentru a ataca alti pesti. In cazul in care se-nmulteste excesiv, necontrolat, poate face ravagii in randul populatiei de salmonide.
Rezestenta sa sporita, il recomanda ca fiind momeala ideala pentru atragerea si capturarea exemplarelor mari de lostrita si chiar a mihaltului.

inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de