UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Rhinolophus hipposideros

Denumire ştiinţifică: Rhinolophus hipposideros.
Denumire populară: Liliacul mic cu nas potcoavă
Încadrare taxonomică: Ordinul Chiroptera, Familia Rhinolophidae.

Descriere şi identificare: Cel mai mic rinolofid din Europa se identific uşor după intervalul de lungime al antebraţului, de 37 – 42 mm. Culoarea blănii este brun-fumurie dorsal şi cenuşiu albicioasă ventral. Tegumentul urechilor şi patagiului brun-cenuşiu deschis. Lungimea este de 37 - 45 mm, anvergura aripilor de 190 - 150 mm iar greutatea de 4 – 9 g. Ecologie şi comportament: Specia preferă zonele carstice. Primavara şi vara femelele formează colonii mici de reproducere în peşteri. În acest timp masculii duc o viaţă solitară în aceleaşi locuri sau în fisuri de stânci. Hibernează în peşteri și avene cu temperatură de 8-10°C şi umiditate ridicată, solitar sau în agregate laxe (nu se ating) de 20-40 indivizi de ambe sexe. Pot să-şi schimbe locul de hibernare în aceeași cavitate de mai multe ori în decursul ierni. Maturitatea sexuală este atinsă la un an iar împerecherea are loc toamna, precedată de hrănire. Împerecherea poate avea loc chiar iarna, în timpul trezirilor periodice din timpul hibernării. Zborul este rapid, aproape de pamânt, hrănindu-se cu tipulide, fluturi nocturni de talie mică, tânţari, coleoptere şi acarieni.
Starea de conservare: Defavorabilă.
Utilizare umană: Specia nu are utilizare. Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile) este degradat prin obturarea intrărilor, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.
Recomandări: Reconstrucția ecologică a cavităților, protejarea acestora cu grilaje, reducerea semnificativă a exploatării forestiere, menținerea apelor curate, evitarea folosirii insecticidelor și pesticidelor, evitarea deranjării coloniilor și exemplarelor izolate din peșteri.

inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de