UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Rhinolophus ferrumequinum

Denumire ştiinţifică: Rhinolophus ferrumequinum.
Denumire populară: Liliacul Mare cu nas potcoavă
Încadrare taxonomică: Ordinul Chiroptera, Familia Rhinolophidae.

Descriere şi identificare: Cel mai mare liliac rinolofid din Europa, are urechi mari, ascuţite la vârf, lipsite de tragus. Baza perilor din blană este cenuşie deschisă, iar partea distală brun-cenuşie cu o tentă roşcată. Culoarea ventrală este alb cu o nuanţă gălbuie. In timpul hibernării şi în repausul diurn îşi acoperă complet corpul cu aripile. Lungimea este de 57-71 mm, anvergura aripilor de 350-400 mm iar greutatea de 17-34 g.
Ecologie şi comportament: Specia este sedentară şi folosește cavitățile ca adăpost în tot timpul anului. Habitatele de hrănire cuprind mai ales primăvara pădurile de foioase şi păşunile vara/toamna dar zboară frecvent și în grădini, zone stâncoase şi deluroase. Maturitatea sexuală apare după 2-3 ani şi longevitatea atinge 30 de ani. Primăverile întârziate amână naşterea puilor, situaţie în care mortalitatea juvenililor este mare. Se hrăneşte cu coleoptere şi lepidoptere de talie mare și îşi prinde prada din zbor la mică înălţime sau prin vânătoare pasivă, din locuri de aşteptare. În coloniile de maternitate care pot fi compuse din 200 de exemplare femele, pot fi prezenţi şi masculi.
Starea de conservare: Defavorabilă.
Utilizare umană: Specia nu are utilizare. Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile) este degradat prin obturarea intrărilor, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.
Recomandări: Reconstrucția ecologică a cavităților, protejarea acestora cu grilaje, reducerea semnificativă a exploatării forestiere, menținerea apelor curate, evitarea folosirii insecticidelor și pesticidelor, evitarea deranjării coloniilor și exemplarelor izolate din peșteri.

inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de