UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
NGE
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
NGE - Specii Protejate
 

  Specii protejate

Myotis myotis

Denumire ştiinţifică: Myotis myotis
Denumire populară: Liliac comun sau liliac mare cu bot ascuţit.
Încadrare taxonomică: Ordinul Chiroptera, Familia Vespertilionidae.

Descriere şi identificare: Specie soră cu liliacul comun mic (Myotis blythii), de talie mai mare, are lungimea urechii peste 26 mm, cu marginea externă curbată şi prevăzută cu 7-8 pliuri transversale. Blana este scurtă, cu baza perilor de culoare brună, culoarea dorsală este cenuşie cu tentă brunie puternică, cea ventrală este alb-cenuşie. Lungime este de 67-79 mm, anvergura aripilor de 350-450 mm, iar greutatea de 28- 40 g.
Ecologie şi comportament: Habitatele de hrănire sunt lizierele pădurilor, crângurile şi păşunile mozaicate. Adăposturile principale sunt peşterile, folosite în toată perioada anului. Formează colonii de reproducere şi de îngrăşare în peșteri şi chiar în copaci, a căror marime este de zeci de exemplare. Se hrăneşte cu insecte de talie mare, adesea cu insecte nezburătoare, pe care le capturează de pe sol. Coloniile din perioada activă adesea sunt mixte, cu Myotis blythii şi/sau Miniopterus schreibersii. Mortalitatea puilor în perioada de alăptare este relativ mare datorită resurselor trofice limitate.
Starea de conservare: Defavorabilă.
Utilizare umană: Specia nu are utilizare. Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile/pădurile) este degradat prin obturarea intrărilor, exploatarea silvică, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.
Recomandări: Reconstrucția ecologică a cavităților, protejarea acestora cu grilaje, reducerea semnificativă a exploatării forestiere, menținerea apelor curate, evitarea folosirii insecticidelor și pesticidelor, evitarea deranjării coloniilor și exemplarelor izolate din peșteri, păstrarea culoarelor de zbor formate din lizere și aliniamente de arbori pe limite de proprietate, păstrarea arborilor bătrâni, uscați.
inapoi
Vizitatori unici: 97750

PROTEJEAZA SPECIILE © 2012 | Termeni si conditii
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau Guvernului Romanie
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe co-finantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Creat de